2012. július 5., csütörtök

Tejszínes tökfőzelék

Tejszínes gazdag tökfőzelék kapor nélkül, mert a megrendelő így kérte.



Hozzávalók:

1 kg gyalult tök
1 db közepes vöröshagyma
2 dl tejszín
8 dl tej
2 dl tejföl
2 ek almaecet
5 ek olaj
2 ek liszt
só, pirospaprika

Egy nagy tálba teszem a tököt és besózva kb. 20-30 percet állni hagyom, hogy levet eresszen. Eközben egy közepes méretű fazékban üvegesre párolom kevés olajon a hagymát. A tököt jól kinyomkodom és ráteszem a hagymára, beleteszem a két kanál ecetet, hozzáöntöm a tejszínt és 4 dl  tejet és kb. 20 percig főzöm fedő alatt. Kis lábasban elkészítem a rántást, két kanál olajon éppen hogy megpirítom a lisztet hozzáteszek egy kiskanál pirospaprikát és máris engedem rá a hideg vizet. Kézi kis habverővel simára keverem felöntöm tejjel, tejföllel ,és egy merőkanál folyadékkal a fazékból is. Ha a tök megpuhult, akkor belekeverem a rántást, egyet forralok rajta és kész is. Ilyenkor érdemes megkóstolni, hogy mennyire sós vagy sótlan és tovább ízesíteni, ha szükséges. Ha valaki kaporral szereti akkor a fele kaprot az ecettel együtt, majd a maradékot a legvégén tegye bele. 

0 megjegyzés: