2011. december 30., péntek

Bakonyi betyárleves

Tartalmas leves, jó sok husival.

Hozzávalók:
10 dkb kockázott bacon szalonna
fél szál gyulai kolbász
2 fél csirkemellfilé
1 ek édes pirospaprika
3 nagy sárgarépa
15 dkg csiperkegomba
2,5 dl tejföl
1 ek liszt

csipetkéhez:
1 tojás
3 ek liszt
pár csepp víz

Jó nagy fazékban (kb. 10l) elkezdjük pirítani a bacont, hozzákarikázzuk a kolbászt, zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet is. A csirkemelleket fehéredésig pirítjuk, majd egy evőkanál pirospaprikával megszórjuk. Összekeverjük és felengedjük vizzel az egészet. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát és a felszeletett gombát is. Ételízesítővel megszórjuk, más fűszer nem kell bele, mert a kolbásztól nagyon finom fűszeres íze lesz így is. Amikor a répa és a husi is megpuhult, habarást készítünk a tejfölből és a lisztből. Összekeverjük, felforraljuk.
Amennyiben szeretjük tehetünk bele kis csipetkét is. 1 tojást 3 kanál lisztel és néhány csepp vizzel elkeverünk, kb. nokedli sűrűségű tésztát kell, hogy kapjunk, majd vizes kanállal beleszaggatjuk a levesbe habarás előtt.
Az eredeti bakonyi betyárlevesbe nem kell sárgarépa, na de ez a kisfiam kedvence, ki nem hagyhattam! Rosszat nem tett neki :)
Tartalmas, nem éppen könnyű leves lesz belőle, de az íze hmmm :)

0 megjegyzés: