2011. december 5., hétfő

Rácsos almás pite

Mikulás ünnepség lesz a cégnél, erre készült ez vaniliás, fahéjas pite.

A pitékkel többnyire az a bajom, ha nem jó a tészta morzsálódik, de nagyon. Így bár finom, de annak aki eszi nem túl praktikus. A korábbi pitereceptem morzsált ezért lecseréltem, (jól tettem), de az almás tölteléket nem cserélném le sosem! Mennyei.
Ez a pite Moha és Andi pitéinek kombinációja.

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 sütőpor
10 dkg porcukor
20 dkg margarin
kb. 15 dkg tejföl
1 citrom reszelt héja és a fél citrom leve
csipet só

A töltelékhez:
1,5 kg alma (hámozás előtt ennyi)
1 zacskó Dr. Oetker főzős pudingpor
5-7 evőkanál cukor, ízlés szerint
fahéj

kekszmorzsa

A tepsi

A tésztához a finomlisztet, a porcukrot, sütőport, sót és a margarint összemorzsoljuk. Belegyúrjuk a tejfölt, a reszelt citromhéjat és belefacsarjuk a fél citrom levét is. Egyneművé gyúrjuk (de, nem szabad túlgyúrni) és alufóliába csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe.

Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, és jól kinyomkodjuk a levét. A kapott almalében (kb. 4 dl, ha ennyi nincs kiegészítjük tejjel) felfőzzük a vaniliás pudingport. Ebbe tesszük a fahéjat és a cukrot is. Jól elkeverjük, majd hozzákeverjük a reszelt almát is.

A tészta kb 2/3-t lisztezett deszkán kinyújtom és a kivajazott és kilisztezett tepsi aljára teszem. Megszórom darált háztartási kekszmorzsával, erre kerül az almás töltelék.
A tészta kissebbik felét szintén kinyújtom és a rácsozóval végigmegyek rajta. Szépen szétigazítom és a töltelék tetejére teszem. Tojással megkenem, és 180 fokon 35 percig sütöm.

Nagyon finom nem morzsálódó sütemény lett belőle.

1 megjegyzés:

Zsófia írta...

Elkészítettem, annyi módosítással, hogy tk lisztet használtam. Így is nagyon finom lett! Tényleg nem morzsálódik a tésztája, és zseniális a pudingos alma!