2011. december 7., szerda

Sajtos baconos pogácsa

Nagyon finom falatnyi pogácsák. Ez a mennyiség három nagy "gázos tepsi"-nyi adag lesz. Eredeti recept: Azila

Hozzávalók:
2-3 szem közepes méretű krumpli
50 dkg liszt
10 dkb margarin
15 dkg kockázott bacon szalonna (én a már készen kapható kockázott Premium bacont használom)
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
cukor, só
1 tojás
reszelt trappista sajt

A krumplikat héjában,  sós vízben puhára főzőm. A tejet meglangyosítom, és pici cukorral elkeverem, majd felfutattom benne az élesztőt. A lisztet 5 dkg margarinnal elmorzsolom, beleteszem a villával össztört főtt krumplit és felfutatott élesztőt és a sót.  Összegyúrom, ha szükséges tejjel lazítom, vagy épp ellenkezőleg liszttel adok még  hozzá ha igényli.
A maradék 5 dkg vajat megolvasztom és belekeverem a kozkázott bacont. Kilisztezett deszkán kinyújtom kb.egy centi vastagra a tésztát és ráteszem egyenletesen a margarinos bacont. Széleit behajtom, mint egy  kis csomagot és 10 percig pihentetem a tésztát. Ekkor újra kinyújtom, és újra összehajtogatom, majd újabb 10 perc pihenő  következik. Közben begyújtom a sütőt 200 fokra. Utoljára nyújtom ki a tésztát, megkenem felvert tojással és sajtot reszelek rá (én trappistát szoktam, de lehet felesbe füstölt sajttal is). Kiszaggatom kis pogácsaszaggatóval.  A nagy tepsibe sütőpapírt teszek, erre teszem kb 1,5cm-es távolságokba a kis pogácsákat, majd be a sütőbe. Szép világospirosra sütjük. Három nagy tepsi lesz belőle, de sokkal hamarabb elfogy, mint gondolnák :)


2 megjegyzés:

csincsibp írta...

húúú, de guszta.... gyorsan kérjük a receptet :))

Andy írta...

Nagyon finom lett és ezt mi se bizonyítja jobban, hogy fél órán belül elfogyott a három tepsivel. Család meg követelte az újabb adagot :)